Skip links

Aerosolen met coronavirusdeeltjes: volksvijand nummer 1!

Niet te zien, maar onderdeel van de verspreiding van COVID-19. De afgelopen maanden concluderen steeds meer onderzoeken en experts dat dit een bron is van besmetting. Tijd om van oorzaak en gevolg naar een oplossing te gaan om deze onzichtbare volksvijand te minimaliseren.

Wat zijn aerosolen?
Een aerosol is een colloïdaal mengsel van allerlei vaste, vloeibare en gasdeeltjes. Hun grootte is van 0,12 tot 200 micrometer. Voorbeelden van aerosolen zijn zeer divers. Denk aan roet van auto’s, wolken en mist, rook, microscopische water- en slijmdruppeltjes van ademen, spreken, zweten, niezen, hoesten, kuchen en ga zo maar door. Aerosolen zijn bewezen vervoerders van ziektekiemen. Deze relatie is al in 1930 aangetoond door Harvard onderzoeker William Wells.

Wat zeggen onderzoeken en experts over aerosolen met het corona-virus?
Er zijn inmiddels talloze onderzoeken gedaan naar aerosolen en de verspreiding van het corona-virus. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) stelt dat er voldoende bewijs is voor de overdracht van het virus door aerosolen als veel mensen in een ruimte bij elkaar zijn: “Van 318 onderzochte corona-uitbraken was er maar één buitenshuis”. Dit wordt onderstreept door hoogleraar binnenmilieu TU Delft Philo Bluyssen: “De concentratie van virussen bouwt dan op en die zullen uiteindelijk toch bij iemand terecht komen”. Professor bouwfysica aan de Universiteit van Eindhoven en Leuven Bert Blocken is het met Bluyssen eens en pleit voor goede luchtfiltering: “Het heeft te maken met opeenhoping van aerosolen in een ruimte. Op een bepaald moment wordt een bepaalde concentratie bereikt, een drempelwaarde, en er zou daarna mogelijk een massabesmetting kunnen plaatsvinden”.

Topviroloog Christian Drosten en onderzoeker Maurice de Hond hebben al ruim 6 maanden geleden gewezen op de rol van aerosolen in relatie tot verspreiding van het coronavirus. De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus vindt dat er rekening mee moet worden gehouden in het beleid rondom de aanpak van het virus en Detlef Lohse, hoogleraar fysica van vloeistoffen aan de Universiteit Twente, wijst op de vele studies die laten zien hoe ver de aerosolen kunnen komen.

In een open brief met onderbouwing van 5 juli ’20 aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stellen maar liefst 239 onderzoekers, wetenschappers en experts uit 32 landen dat virustransmissie door middel van aerosolen een duidelijk bewezen manier is en dat daar rekening mee gehouden moet worden bij het maken van het beleid. Professor Donald Milton van de University of Maryland, co-auteur van de brief, wijst erop dat een gemiddeld persoon 10.000 liter lucht per dag inneemt. “Je hebt in 10.000 liter maar één besmettelijke dosis van het coronavirus nodig.”

Zie hier wat aerosolen doen in een ruimte waar geen ventilatie of luchtreiniging is:

Bron: https://bit.ly/3jHY8J8

WHO-functionarissen hebben in een reactie hierop inmiddels erkend dat het virus overgedragen kan worden via aerosolen. Het RIVM heeft een model onderzoek gedaan naar aerosolen en op 7 juli ’20 ook officieel naar buiten gebracht dat “blootstelling aan virus via aerosolen mogelijk is”. Erwin Duizer, RIVM-viroloog en een van de auteurs van het artikel, zegt tegen NRC dat de uitkomst van het onderzoek past bij wat in de praktijk wordt gezien.

Hoe kan je aerosolen minimaliseren?
Aerosolen kunnen geminimaliseerd worden door middel van een combinatie van ventilatie én luchtreiniging. De VisionAir Blue Line van Euromate haalt tot wel 99,95% van vervuilde deeltjes uit de lucht, zoals fijnstof, geuren, gassen, bacteriën en virussen zoals ook COVID-19. Dit effect is door het onafhankelijke onderzoeksinstituut VTT uit Finland en de conclusie van TNO aangetoond. De VisionAir Blue Line MicrobeFree Global is een effectieve en efficiënte luchtreiniger die uitgerust is met een hoogwaardige HEPA-filter. In combinatie met het Silver Ion filter en de SterilAir UV-C lampen minimaliseren ze samen alle soorten ziektekiemen die in de lucht zweven. De huidige richtlijnen voor de kwaliteit van de binnenlucht zijn ondermaats en niet voldoende in de strijd tegen het coronavirus. Luchtreiniging is essentieel geworden!

Meer weten?
Vraag dan een gratis digitale brochure aan! Wilt u extra informatie, factsheets ontvangen of direct een vrijblijvende afspraak inplannen? Vul dan het onderstaande contactformulier in of bel naar 076-5789550.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties