Skip links

Aerosolen en tandartspraktijken in coronatijd: hoe en wat?

De tandheelkundige praktijk kan een grote infectiebron zijn. Dit komt voornamelijk door aerosolen: minuscule druppeltjes water in de lucht die bacteriën en virussen met zich meedragen.

Aerosolen mengen onder andere door het gebruik van de roterende instrumenten met de spraykoeling, waardoor bacteriën en virussen in de lucht komen en door indirect contact verspreid worden onder mensen. Zo kan niet alleen de veteranenziekte, herpes, mazelen of zelfs hepatitis B maar ook het coronavirus zich verspreiden. Dit kan ook langs het mondkapje komen. Hier wil natuurlijk niemand aan denken. De gezamenlijke mondzorgkoepels (ANT, KNMT, NVM en ONT) stellen dat een tandarts gevaar loopt door aerosolen die in de lucht zweven.

Wet Infectiepreventie
In de binnenlucht van een tandartspraktijk kunnen tot wel 500.000 ziektekiemen per milliliter aerosolen in de lucht aanwezig zijn. Een schrikbarend hoog aantal. Het kan het begin zijn van een groot aantal besmettingen. Om dit te voorkomen moeten tandartspraktijken zich houden aan de Wet Infectiepreventie (WIP) houden. Deze wet bestaat sinds 2007, wordt regelmatig bijgewerkt en gecontroleerd door inspecteurs van de gezondheidsdienst.

Leidraad Mondzorg Corona en luchtreiniging
Met het oog op het coronavirus is de Leidraad Mondzorg Corona opgesteld. In de FAQ van de Commissie Leidraad Mondzorg Corona wordt met het oog op de praktijkvoering- klimaat ruimte aangegeven dat de leidraad niet ingaat op de mogelijke inzet van een luchtzuiveringsapparaat. Er wordt echter wel vermeld dat de wetenschappelijke literatuur aangeeft dat dit een zinvolle overweging kan zijn.

Luchtreiniger Euromate bewezen effectief
Onze VisionAir Blue Line MicrobeFree is een effectieve oplossing om de lucht te reinigen in een (tandarts)praktijk. Door onderzoek van het Fins onafhankelijk onderzoeksinstituut VTT is aangetoond dat hiermee tot wel 99.95% van de vervuiling uit de lucht gefilterd wordt, waaronder het coronavirus. Deze resultaten zijn gevalideerd door TNO. De luchtreinigers kunnen zonder hak- en breekwerk gemonteerd worden en zijn ook op display te verkrijgen waardoor ze in verschillende ruimtes te gebruiken zijn.

Voordelen voor de praktijk
Wanneer de binnenlucht op een goede manier gereinigd wordt ervaren personeel en patiënten een zuivere en schone atmosfeer waarin zij zich veilig voelen. Daarnaast zorgt recirculatie (in combinatie met filtering van de lucht) ervoor dat kostbare verwarmde of gekoelde lucht niet verloren gaat.

Referenties van tandartsen
Tandartspraktijk Wiewel en Tandartspraktijk Blok zijn al overtuigd en hebben een Euromate luchtreiniger. “Een veilig werkmilieu was voor mij doorslaggevend voor de aanschaf van onze luchtreinigers” aldus tandarts Maarten Wiewel.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw praktijk?
Wilt u meer informatie over luchtreinigers of direct een afspraak maken zodat één van onze experts u vrijblijvend kan adviseren? Neem dan contact via het onderstaande contactformulier of bel naar 076-5789563.

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties