Skip links

Aerosolen in tandartspraktijken: Hoe en wat?

“De tandheelkundige praktijk is een grote infectiebron.” Dit statement klinkt heel stevig maar is een waarheid als een koe, zal ook een tandarts vast beamen. En dit komt voornamelijk door aerosolen: minuscule druppeltjes water in de lucht die worden voortgebracht door de spraykoeling van roterende instrumenten.

Bacteriën en virussen hebben namelijk een vriend gevonden in de aerosol. Ze mengen door het gebruik van de roterende instrumenten met de spraykoeling waardoor bacteriën en virussen in de lucht komen en zo door indirect contact verspreid worden onder mensen. En dit zijn niet de minste infecties. Zo kunnen de veteranenziekte, herpes, mazelen en zelfs hepatitis B zich verspreiden via aerosolen (bron: vakinformatie Tandarts Totaal). Dit kan ook langs het mondkapje komen. Hier wil natuurlijk niemand aan denken! De gezamenlijke mondzorgkoepels (ANT, KNMT, NVM en ONT) stellen dat een tandarts gevaar loopt door aerosolen die in de lucht zweven.

In de binnenlucht van een tandartspraktijk kan tot wel 500.000 ziektekiemen per milliliter aerosolen in de lucht aanwezig zijn. Een schrikbarend hoog aantal! Het kan het begin zijn van een groot aantal besmettingen en/of zelfs een epidemie. Om dit te voorkomen moeten tandartspraktijken zich houden aan de zogenaamde Wet Infectiepreventie (WIP) houden. Deze wet bestaat sinds 2007, wordt regelmatig bijgewerkt en gecontroleerd door inspecteurs van de gezondheidsdienst.

Gelukkig biedt Euromate dé oplossing tegen aerosolen. De VisionAir Blue Line kan, in combinatie met het MicrobeFree filterpakket, iets aan deze ongezonde situatie doen. Daarnaast zal het ook fijnstof en nare geurtjes filteren. Het is een effectieve en continue oplossing om de lucht te reinigen. Personeel en patiënten ervaren een zuivere en schone atmosfeer waarin zij zich comfortabel voelen en waar ze kunnen vertrouwen op een hygiënische werklucht. Het stijlvolle ontwerp van de luchtreinigers past moeiteloos in het interieur van de praktijk. Daarnaast zorgt recirculatie van de lucht ervoor dat kostbare verwarmde of gekoelde lucht niet verloren gaat.

Tandartspraktijk Wiewel en Tandartspraktijk Wijsman zijn al overtuigd en hebben een Euromate luchtreiniger. “Een schoon werkmilieu was voor mij doorslaggevend voor de aanschaf van onze luchtreinigers” aldus tandarts Maarten Wiewel.

Meer informatie over luchtreinigers of direct een afspraak maken? Neem dan contact met Euromate via het onderstaande contactformulier of bel 076-5789550.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Lees Interacties