Skip links

7 Tips voor minder afval en schonere lucht

Je denkt waarschijnlijk dat je in je eentje weinig kunt doen aan de kwaliteit van de lucht om je heen. Fout. Als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we voor elkaar krijgen dat de lucht véél schoner wordt. Hoe doe je dat? Door afval te verminderen.

Met z’n allen vullen we in Nederland elk jaar 1 miljoen volle vuilniswagens. Vooral verpakkingen van plastic, papier en metaal zorgen (tijdens de productie en afvalverwerking) voor uitstoot van giftige gassen. Die vervuilen de lucht en zijn gevaarlijk voor onze gezondheid.

Een Zero Waste Lifestyle, kan dat?

Lauren Singer uit New York begon drie jaar geleden met haar “Zero Waste Livestyle”. Toen ze zag dat een collega elke dag zijn lunch meenam in een plastic zakje, wegwerpfles en kunstofbak, dacht ze: “Wij zijn de toekomst, maar met ons afval maken we alles kapot.” Op haar blog “Trash is for Tossers” schrijft ze regelmatig over die ontdekkingsreis en wat wij allemaal kunnen doen om minder afval te produceren. In het glas op de foto hierboven, kun je zien hoeveel afval Lauren heeft geproduceerd in een heel jaar.

Wellicht denk je nu: Is dat niet heel tijdrovend, ingewikkeld en duur? Volgens Lauren is het juist heel simpel, voordelig, leuk en dus: voor iedereen te doen. Hieronder vind je 7 van haar tips voor minder afval en een schonere lucht. Doe er je voordeel mee!

1. Plastic vs. herbruikbare waterfles

De herbruikbare waterfles vindt meer en meer aftrek in Nederland. Producenten zoals Dopper hebben inmiddels zelfs stalen flessen in het assortiment. Een andere optie zijn glazen flessen met metalen deksel.

2. Tandenborstel uit plastiek vs. bamboe

Iedere jaar belanden miljoenen tandenborstels op de vuilnisbelt. Ze kunnen niet worden gerecycled en belasten het milieu nog jaren. Inmiddels is een aantal alternatieven op de markt, zoals de Humble Brush van biologisch afbreekbaar bamboe en verpakking van gerecycled materiaal. Deze tandenborstel bestel je eenvoudig via de Humble Brush webshop. Humble Brush webshop.

3. Douchecreme vs. zeep

De verpakkingen van douchecrèmes zijn erg milieuvervuilend, niet recyclebaar en bevatten veel chemicaliën. Een betere optie zijn zeepjes. Die zijn niet alleen in supermarkten te koop, maar ook in speciale winkeltjes door het hele land.

4. Plastic zak vs. katoenen tas

Deze tip heb je misschien al vaker gehoord, maar nog te vaak zie ik mensen met plastic tassen de supermarkt uit lopen. Dit is echt een no-go. Overal kun je herbruikbare boodschappentassen kopen en op internet vind je heel fraaie exemplaren. Kadotip: een katoenen tas met je eigen tekst en print.

5. Aluminiumfolie vs. RVS of glasbak

Gebruikt je nog aluminiumfolie of plastic zakjes? Die zijn zeer vervuilend voor het milieu. Vijf keer per week een stukje aluminiumfolie, dat is al gauw 50 meter per jaar. Door gebruik te maken van RVS-lunchboxen of Masonjars kun je echt een verschil maken.

6. Spons vs. houtborstel

Sponsjes om af te wassen, zijn niet recycleerbaar of composteerbaar. Meer redenen zouden niet nodig zijn om over te stappen naar een recycleerbare en composteerbare vaatkwast van hout. Okay, eentje: Ze gaat veel langer mee dan een spons.

7. Keukenlepels van plastic vs. bamboe

Waarom zou je in de keuken nog plastic gebruiken? Het vervuilt het milieu en brengt jou en je gezin in contact met giftige stoffen zoals ftalaten en BPA. Vooral door het verwarmen, kan dit nog makkelijker gebeuren. Kies in plaats van plastic keukenlepels van bamboe. Dit is van natuur antibacterieel, absorbeert weinig vocht en regenereert snel.

Je ziet dat alle tips hetzelfde principe volgen: Welke dagelijkse dingen in je omgeving zijn van plastic en kun je die vervangen door houdbare of biologisch afbreekbare materialen? Nu is het uiteraard niet de bedoeling dat je ineens alle plastic in de afvalcontainer gooit. Dat zou het doel voorbijschieten. Maar zodra iets is versleten, kun je het vervangen door een milieuvriendelijker alternatief. Simpel en voordelig, toch? Samen zorgen we voor een beter milieu en een schonere lucht.

Lees Interacties