Skip links

7 praktische tips voor het inrichten van een rookkamer

Een rookkamer kan soms de beste oplossing zijn voor uw bedrijf als het rookbeleid roken toestaat. We hebben een aantal praktische tips voor het inrichten van een rookkamer samengesteld om de effectiviteit van de luchtreinigers te waarborgen.

1. Onderdruk in de rookruimte

De druk in de rookruimte moet lager zijn dan in het rest van het gebouw. Dit zorgt ervoor dat de rook in de ruimte blijft en effectief door de luchtreiniger gezuiverd kan worden. Om de druk in de rookruimte lager te krijgen kunt u indien mogelijk gebruik maken van een extra afzuiging, bijvoorbeeld een raamventilator (expilair) of al aanwezige inpandige afzuiging.

2. Mogelijke extra ventilatie

Om frisse lucht binnen te krijgen, raden wij aan om gebruik te maken van extra ventilatie door bijvoorbeeld roosters in de deur te plaatsen. Dit is alleen aan te raden als er onderdruk in de rookkamer aanwezig is.

3. Openingsrichting van de deuren

Deuren kunnen best naar binnen openen, tenzij anders is bepaald in de bouwregelgeving. Dit helpt om uitgaande luchtstroming tegen te gaan.

Bovendien helpt het installeren van deurdrangers om ervoor te zorgen dat de deuren sluiten na iedere in- en uitgaande persoon en om zo de tijd dat de deur openstaat te minimaliseren.

4. Kieren in het plafond

Het is belangrijk om kieren boven in het plafond dicht te laten maken zo dat rooklucht niet kan ontsnappen. Dit kan het best gedaan worden met siliconekit.

5. Accessoires

Om stankoverlast te minimaliseren, adviseren we het gebruik van afsluitbare asbakken. Door het gebruik van afsluitbare asbakken wordt de bron van de stank ingesloten en werkt de luchtreiniger effecienter. Afsluitbare asbakken kunnen geïntegreerd zijn in de rooktafel of apart staan.

6. Vloerbedekking

Een gladde vloerbedekking is eenvoudiger te reinigen en adsorbeert minder geuren. Denk hierbij vooral aan tegels, linoleum of laminaat.

7. Gebruik van sluizen

Om de overlast van geur optimaal tegen te gaan, is het mogelijk om gebruik maken van een sluis. Dit is een kleine extra ruimte die u betreedt voor het verlaten of inlopen van de rookruimte.
Wanneer is het raadzaam om een luchtreiniger in een rookkamer te gebruiken?
Het gebruik van luchtreinigers is ideaal als u de lucht niet rechtstreeks naar buiten af kunt voeren. Ook helpt het om warmteverlies tegen te gaan.

De meest geschikte luchtreiniger voor rookkamers uit ons sortiment is de Visionair ElectroMax. Wil je meer weten over deze luchtreiniger? Ga dan naar de Visionair product pagina.

Wilt u meer weten over het inrichten van een rookkamer in uw bedrijf? Neem dan contact met ons op en wij bellen u zo snel mogelijk terug voor een afspraak met een van onze adviseurs.

Lees Interacties