Skip links

7 praktische tips voor een goede binnenluchtkwaliteit

7 praktische tips voor een goede binnenluchtkwaliteit

De luchtkwaliteit binnen is continu onder invloed van allerlei factoren zoals:

  • Gebouw gerelateerd constructiemateriaal;
  • Faciliteiten (o.a. klimaatbeheersing, luchtreiniging, vochtregulatie, beluchting via ramen);
  • Vervuilde buitenlucht waaronder fijnstof van uitlaatgassen, chemische dampen en stoffen van industrie;
  • Vervuiling van binnenuit zoals roken, schilderen, klussen, gebruik van printers en computers; Vervuilde lucht heeft grote invloed op ons humeur maar ook de gezondheid. Denk aan neusverstopping, zere keel, vermoeidheid, droge keel, hoofdpijn, brandende ogen, geur en stank ergernissen. De klachten kunnen ook veel ingrijpender en chronisch worden. Denk aan o.a. astma en longontstekingen.

(bron: https://www.euromate.com/beste-professionele-luchtreinigers-stof/)

Voorkomen beter dan genezen!

Vervuilde lucht heeft grote invloed op ons humeur maar ook de gezondheid. Denk aan neusverstopping, zere keel, vermoeidheid, droge keel, hoofdpijn, brandende ogen, stofoverlast en geur en stank ergernissen. De klachten kunnen ook veel ingrijpender en chronisch worden. Denk aan o.a. astma en longontstekingen. Deze klachten ontstaan vrijwel altijd als de luchtkwaliteit ondermaats is. Men wordt ziek en blijft thuis. Dat kost tijd en geld. Beter is het om, voordat de problemen ontstaan, maatregelen te treffen. Denk hierbij aan de volgende 4 zaken:

  • CO2 – om goed en gezond te kunnen functioneren is zuurstof nodig. Veel CO2 betekent weinig O2 (=zuurstof) en dat is dus niet goed voor de luchtkwaliteit;
  • Luchtreiniging – organische en niet-organische vervuiling verwijderen als het toch in de lucht is gekomen;
  • Vochtigheid – door een te vochtig binnenklimaat krijgen schimmels, bacteriën en virussen ruim spel omdat ze dit deels als voeding gebruiken. Een droge lucht zorgt weer voor hoofd- en keelpijn;
  • De bron – belangrijk is om daar waar de vervuiling ontstaat (bijvoorbeeld een productieproces) het proces, indien mogelijk, te analyseren;

Praktische tips om de luchtkwaliteit te verbeteren op het werk

Er wordt in de media veel geschreven over het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het ontbreekt echter aan praktische tips waar we zelf direct iets mee kunnen doen. Euromate heeft een hieronder een kort en praktisch overzicht gemaakt wat de luchtkwaliteit direct zal verbeteren:

1.) Raam openzetten

Het openen van een raam zorgt voor minder CO2 maar kan ook negatief zijn. Door het openen van een raam kan de binnenlucht te vochtig worden of komt veel fijnstof uit de buitenlucht binnen;

2.) Luchtreiniging

Een luchtreiniger zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en schimmels worden gedood en geen problemen meer kunnen veroorzaken in de binnenlucht. Ook zorgt luchtreiniging ervoor dat de hoeveelheid fijnstof en andere niet-organische stoffen gefilterd worden.

3.) Ventilatiesysteem

Het ventilatiesysteem moet zorgen voor verse lucht. Het is echter de laatste jaren steeds belangrijker om een energiezuinig systeem aan te leggen. Bijvoorbeeld door middel van een WTW-unit. Dat betekent dat er veel lucht steeds maar weer (continu) wordt teruggeblazen in de ruimte. Wat dan de hoeveelheid fijnstof en ziekteverwekkers doet stijgen. Laat daarom regelmatig het systeem nakijken en er onderhoud op uitvoeren.

4.) Temperatuur

De temperatuur is belangrijk voor de luchtkwaliteit maar ook voor het comfort. Een te koude werkomgeving is vervelend en onproductief. Ook kan de temperatuur (zeker als deze wat aan de hoge kant is) voor meer groei zorgen van bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen.

5.) Beplanting

Planten zorgen voor betere lucht door de omzetting van CO2 in zuurstof en kunnen ook het vochtgehalte regelen. Daarnaast zorgen ervoor dat er minder fijnstof in de lucht blijft hangen.

6.) Schoonmaak en onderhoud

Bij het schoonmaken van de werkplek worden nogal eens onnatuurlijke producten ingezet. Deze zorgen voor diverse dampen en vervuiling in de binnenlucht. Kies een schoonmaakbedrijf dat gebruik maakt van natuurlijke en duurzame producten. Kies ook bij het onderhoud van een kozijn of muur voor verftype dat geen chemische stoffen bevat.

7.) Gebouw, interieur en materialen

Analyseer het gebouw op gebruikte materialen. Er zijn bepaalde bouwconstructies die continu vervuiling uitstoten (bijvoorbeeld fundering/muren). Dit is lastig want een constructie veranderen is complex en duur! Op de afwerking ervan is dat wat makkelijker. In de gebouwafwerking is soms gekozen voor een type materiaal (o.a. tapijt, stoffering aan meubels) dat fijnstof afstoot of organische ziekteverwekkers makkelijk vast

 

7 praktische tips voor een goede binnenluchtkwaliteit

Lees Interacties